Formy syrovátkového proteinu, bezpečné a efektivní použití

Syrovátkový protein je populární formou sportovní výživy, která se skládá ze syrovátkových bílkovin, z nichž každá má jedinečné biologické vlastnosti. Syrovátkový protein je jedním z nejlepších produktů pro urychlení růstu svalů.

Získání

Poté, co je mléko zvlněné, ukazuje se, že syrovátka obsahuje laktózu, minerály a laktalbumin. Sérum je izolováno následující technologií. Začněte proces výroby sýrů. Z výsledné hmoty se odstraní tuk. Poté se důkladně vysuší, aby byl jedlý. Potom se sérum podrobí filtraci. Výsledkem je prášková látka - syrovátkový protein.

Obvykle se syrovátka zpracovává při vysoké teplotě (asi 70 ° C). Když toto začne interakci bílkovin v jeho složení, který dovolí získat proteinový gel. Tento produkt je také znám jako denaturovaný protein. Tato léčba bohužel zvyšuje její alergenicitu.

Základní formuláře

Syrovátkový protein je dostupný ve třech formách:

  1. Koncentrát má malé procento tuku a cholesterolu v kompozici. Míra jeho čištění je nízká.
  2. Izolát se důkladněji čistí, takže obsahuje více biologicky aktivních látek. Izolát prakticky chybí.tuků. Má příjemnou mléčnou chuť.
  3. Hydrolyzát je nejdražší verzí syrovátkového proteinu. Vysoká cena je způsobena složitostí výroby. Vysoce kvalitní hydrolyzáty jsou dobře vstřebatelné a hypoalergenní. Mají ostrou hořkou chuť.

Podle nedávných studií je syrovátkový protein považován za nejlepší doplněk bílkovin. Zároveň nezáleží na tom, jakou formu proteinu si vyberete. S výhradou pečlivého tréninku dá každý z nich znatelný výsledek.

Použití k získání svalové hmoty

Hlavní účel proteinu je aktivní součástí růstu svalů. Z tohoto důvodu jsou proteinové doplňky tak oblíbené u sportovců, kteří chtějí získat svalovou hmotu.

Přijetí jakékoli formy syrovátkového proteinu tento proces urychluje a dodává energii navíc během cvičení. Stojí za zmínku, že účinnost sportovních doplňků závisí na frekvenci a kvalitě tréninku.

Existuje opačný názor. Odpůrci sportovní výživy naznačují nedostatečnou důkazní základnu výzkumu. Zvláště se jim nelíbí skutečnost, že testy nebraly v úvahu množství bílkovin, které účastníci konzumovali prostřednictvím jídla. Mnozí se domnívají, že protein funguje na placebovém efektu, a ani dlouhodobá suplementace nezmění zdraví a vzhled sportovce.

Bezpečnost a poškození bílkovin

\ t

Proteinová sportovní výživa je považována za bezpečnou, protože se vyrábíz přírodních produktů. Z tohoto důvodu je tělo dokonale vnímáno a rychle vstřebává. V současné době se aktivně studuje syrovátkový protein. V medicíně je uznáván jako potenciální lék pro řadu onemocnění.

Vysoká hladina aminokyselin v syrovátkovém proteinu umožňuje lékařům, aby ji využívali ke zlepšení stavu pacienta při maligních nádorech a srdečních onemocněních. Sérum je také zdrojem esenciálních aminokyselin (BCAA), které urychlují produkci proteinu. Leucin, který je jeho součástí, stimuluje syntézu proteinů a umožňuje začít regenerační procesy v těle, což je důležité zejména po intenzivním tréninku.

Intolerance proteinů

Existují kontraindikace pro použití syrovátkového proteinu. Protein je vyroben z mléka, takže obsahuje laktózu a kasein - vážné alergeny. Pokud nesnášenlivost laktózy stojí za to hledat další doplněk.

Typicky se intolerance proteinu projevuje gastrointestinálním traktem. Pokud se špatně vstřebává, objeví se příznaky jako nevolnost, průjem, křeče a nadýmání.

Nepříjemné pocity nejsou nutně spojeny s nesnášenlivostí laktózy. Nováčci často dělají stejnou chybu. Užívají příliš mnoho bílkovin a zapomínají, že naše tělo dokáže absorbovat pouze 4–9 g proteinu za hodinu. Nezpracovaný protein zůstává v zažívacím traktu, což způsobuje kvašení a způsobuje příznaky otravy.

Podobná podmínka může takébýt způsobena nízkou kvalitou přísady. Nízkorozpočtové proteinové koktejly často obsahují umělé příchutě a sladidla, která spouštějí žaludeční nevolnost.

V každém případě, když se objeví první příznaky gastrointestinálního traktu, je třeba okamžitě přestat užívat sportovní doplňky stravy. Po zlepšení blahobytu můžete pokračovat v přijímání a snižování dávky o polovinu. Pokud to nepomůže, najít jiný zdroj bílkovin, jako je sója nebo vejce.

Syrovátkový protein je multifunkční lék, který je užitečný pro všechny osoby zapojené do sportu. Pomůže rychle vidět výhody tříd a zlepšit výkon.